Familie Oudenrijn, De (1987-1991)

Om verkeersveiligheid bij een groot publiek onder de aandacht te brengen bedacht Wouter Stips een komische familieserie die gemaakt werd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Stips had zelf al Wordt Vervolgd gemaakt en strips spelen ook in deze serie een grote rol. Vader Martin is immers striptekenaar van beroep en maakt een stripverhaal in opdracht van Veilig Verkeer Nederland. De wat nerveuze Juffrouw Dücker is medewerkster van deze organisatie en moet erop toezien dat Martin zijn werk op tijd inlevert. Omdat Martin ook nog een gezin heeft met opgroeiende kinderen en een inwonende opa zorgt dat vaak voor komische situaties.

Deze worden afgewisseld met muzikale scènes waarin verkeersveiligheid centraal staat. Voor de muziek had Wouter Stips zijn broer Robert-Jan gevraagd, producer en toetsenist bij onder andere de Nits. Een aantal van deze liedjes, gezongen door de acteurs zelf, verschenen in 1989 ook op cd. De eerste afleveringen werden geregisseerd door de Britse Bob Spiers, die met Wordt u al geholpen? en Fawlty Towers grote bekendheid had gekregen als regisseur van komedies. Daarna nam Wouter Stips zelf de regie over en zou verkeersveiligheid niet langer het uitgangspunt worden. De serie verhuisde na drie jaar zelfs van de TROS naar de NCRV en ging verder onder de naam Oudenrijn & Dücker.

In dit vervolg beginnen Martin en zijn vrouw Merel samen met juffrouw Dücker een eigen ontwerp- en adviesbureau. Het populaire personage van Dücker zou zelfs een eigen talkshow krijgen bij een lokale omroep. In de nieuwe opzet werden er nog 16 afleveringen gemaakt, daarna kwam er een einde aan de serie. Pim Veth, die zoon Flip speelde, is de enige van de kinderen die is blijven acteren, onder andere in Rozengeur en wodka lime. Daarnaast presenteerde hij Rangers! bij Jetix. Ook Martine van Os is tegenwoordig vooral actief als presentatrice, maar was weer even te zien als juffrouw Dücker in de film 'Sinterklaas en het geheim van de robijn'.
 
 Aantal afleveringen
64

Uitgezonden door
TROS (15 december 1987 - 29 mei 1990)
NCRV (4 januari - 3 mei 1991, als Oudenrijn & Dücker)
TV 10 (2 mei - 19 september 1998)

Scenario
Jan Jonker
Rik Hoogendoorn
Tom Telman
Wouter Stips

Muziek
Robert-Jan Stips

Openingstekst gesproken door
Wouter Stips

Regie
Bob Spiers
Wouter Stips

Producenten
Fieke Landré
Ad van Doren

Rolverdeling

Gastrollen