Wilco (53) opent platenzaak aan de Oudegracht: ‘Lijkt me leuk Herman Berkien op vinyl uit te brengen’

Bron: https://www.ad.nl/utrecht (...artikel niet meer aanwezig ? Klik hier!)

Het is zijn grote passie: lekker plaatjes verkopen. Wilco de Bruin organiseert tachtig beurzen per jaar, runt een webshop en heeft al winkels in Deventer en Apeldoorn. Daar komt zaterdag Utrecht bij: 20.000 elpees en cd’s aan de Oudegracht. Liefhebbers verdringen zich al de hele week vol ongeduld voor zijn deur.

Maarten Venderbosch 04-07-24, 17:00

"En opvallend veel jongeren hè?’’, zegt Wilco de Bruin (53). „Vinyl is niet uit, het is zelfs nooit weggeweest. Onder jongeren is er sprake van een heuse revival. Weet je wat nu de best verkopende plaat is? Rumours van Fleetwood Mac. Een elpee die bijna vijftig jaar geleden uitkwam.’’

Schoenen kopen

Jongens van zestien willen die plaat hébben. Ze kopen ook Toto, Dire Straits, Led Zeppelin. Muziek uit de jaren zeventig en tachtig, toen Wilco zelf platen begon te zoeken. „Toen ik net samenwoonde met mijn vrouw Margie, en zij de stad in wilde om schoenen te kopen, moest ik soms zeggen: ‘Sorry, dat kan even niet. Van dat geld heb ik al platen gekocht.’ Dat werd ze wel zat. Ik moest maar eens platen gaan vérkopen, vond ze. Dan kon zij tenminste een paar schoenen kopen.”

Margie is nu mede-eigenaresse van Variaworld. Het motto van hun onderneming luidt: We verkopen platen om platen terug te kunnen kopen. Voor een leuke collectie elpees graast Wilco het hele land af. Of hij gaat er de grens voor over. Laatst nog tikte hij van een 80 jaar oude Belg diens totale collectie van 12.000 elpees op de kop. Hij kocht van deejays als Gijs Staverman, Erik de Zwart, Ferry Maat en Giel Beelen.
We verkopen platen om platen terug te kunnen kopen.

Evengoed zijn kleine partijtjes, liefdevol door particulieren opgebouwd, welkom. „Falco kan ik nergens laten staan. Alles onder een tientje koop ik van hem. Het is een tic. Geldt ook voor Paul Young. The White Album van The Beatles heb ik zeker vijftien keer. Daar ga ik nog eens een hele wand mee bedekken, is ie gelijk smetteloos wit.”

Herman Berkien op vinyl

Variaworld is ook een platenlabel. Wilco de Bruin bracht er voetbalsingletjes op uit. Clubliederen die worden gezongen door supporters van Telstar, Go Ahead Eagles en FC Twente. „Ik speel met de gedachte zoiets ook in Utrecht te gaan doen. Utereg me stadsie van Herman Berkien op vinyl uitbrengen. Lijkt me leuk om te doen.” Wilco de Bruin is geen onbekende in Utrecht. „Zaterdag is hier de opening van de winkel, zondag sta ik alweer op het Janskerkhof platen te verkopen.”

De hele week al staan nieuwsgierigen voor de nog gesloten deur. „En opvallend veel jongeren.” © Angeliek de Jonge

De Plaatboef heeft een nieuwe eigenaar en Plato verhuist naar een groter pand aan de Voorstraat. In de Loeff Berchmakerstraat kun je terecht bij Dig It! Variaworld Utrecht nestelt zich als nieuwkomer op het stukje Oudegracht tussen café België en de Plaatboef. Wilco: „Nee, dat wordt niet teveel van het goede. In Deventer heb je al vijf zaken en dat gaat prima. Utrecht heeft er eerder te weinig. We versterken elkaar alleen maar. De klant wil snuffelen, die wil vergelijken. Die vindt het leuk een rondje te maken langs een paar adressen.”

Utrecht heeft eerder te weinig platenza­ken. De klant wil snuffelen, die vindt het leuk een rondje te maken langs een paar adressen.

Zelf is hij een groot Kiss-fan. „Ik ben nogal een druk persoon en misschien houd ik daarom ook van, zeg maar, depressieve muziek. Nick Cave, Tindersticks. Lekker down, daar word ik rustig van.” Daarbij heeft hij ook zijn persoonlijke verzameltics: albumhoezen met een bepaald thema. Voetbal bijvoorbeeld. Of dieren. „Maar ik heb ook een collectie hoezen van dames in badpak.”

Muziek verbroedert

Als Wilco de Bruin morgen de loterij wint, staat hij overmorgen gewoon weer platen te verkopen. „Het is mijn passie. Ik hoef er geen groot geld mee te verdienen. Het gaat om de muziek en om het delen ervan. Wat er in je platenkast staat, laat zien wie je bent. Muziek verbroedert. Ik heb nog nooit fans van The Stones zien vechten met fans van The Beatles. Nee, dit is gewoon een heel fijne branche om in te werken.”