"Het Laatste Nieuws"

‘Tientsies-actie’ standbeeld Herman Berkien + Interview met Inge (12 april 2006)

 

De stichting Vrienden van Herman Berkien begint een ‘tientsies-actie’ voor een standbeeld van de overleden cabaretier. Beeldend kunstenaar Frans Stelling is inmiddels in volle gang met de ontwikkeling van het standbeeld.

“De definitieve locatie staat nog niet vast,” vertelt Inge Berkien. “Er zijn een aantal opties, maar we hebben daarbij ook met een heleboel regeltjes te maken. Van de gemeente krijgen we daarbij alle medewerking, dus we hebben er alle vertrouwen in het standbeeld dit jaar ook echt op 11 november te kunnen onthullen.” Die datum – de ‘elfde van de elfde’ - is niet alleen het begin van het carnaval waar Berkien zo gek op was, het is ook de trouwdatum van Inge en Herman én de dag waarop vorig jaar de biografie verscheen. “Van die elfde november willen we eigenlijk een traditie maken.”

Om het standbeeld te kunnen realiseren zijn diverse fondsen aangeschreven, maar is ook een tientjes-actie bedacht. “Of zoals Herman het op z’n Utrechts zou zeggen, een tientsjies-actie. Iedereen die tussen de 10 en 99 euro overmaakt doet automatisch mee aan een verloting van drie unieke bronzen herinneringspenningen, waarop de beeltenis van Herman staat. Wie 100 euro overmaakt voor het standbeeld, en dan hopen we vooral ook op bedrijven, krijgt vanzelf een herinneringspenning en een uitnodiging voor de onthulling van het beeld.” Storten voor het standbeeld van Herman Berkien kan op bankrekeningnummer 1084.07.934 t.n.v. de Stichting Vrienden van Herman Berkien, Utrecht.

Luister ook naar het interview met Inge van 12 april 2006 op Radio M Utrecht !