"Het Laatste Nieuws"

Herman wil naar het terras

 
Door HANS-PAUL ANDRIESSEN

Bron: http://www.ad.nl/utrecht/2708412/Herman_wil_naar_het_terras.html

UTRECHT - ,,Herman verlangt naar buiten.’’ Liefkozend legt beeldhouwer Frans Stelling zijn arm om het beeld van de Utrechtse entertainer Herman Berkien.

Beeldhouwer Frans Stelling bij het beeld van Herman Berkien.

Nog een paar weekjes en Herman gáát naar buiten, naar zijn definitieve stek op het Ledig Erf.

Het beeld staat sinds een half jaar bij steenhouwer Letters in Steen aan de Kerkstraat, waar de ongeveer eenmeterhoge sokkel is gemaakt. ,,Herman Berkien volkszanger en cabaretier 1942-2005,’’ staat in het Belgische hardsteen gegraveerd.

,,Zelf heb ik Berkien nooit zien optreden,’’ bekent de Utrechtse beeldhouwer Frans Stelling (72). ,,Ik heb veel video’s en dvd’s bekeken. Wat opviel was zijn fręle gestalte en zijn stijve, introvertachtige beweging. Die beweging heb ik in het beeld willen leggen. Als je erom heen loopt, gaat-ie vanzelf bewegen.’’

De initiatiefnemers wilden het beeld aanvankelijk op het Stadhuisplein, hartje stad, plaatsen. De gemeente wil dat plein opnieuw inrichten, maar de uitvoering wordt keer op keer uitgesteld. ,,We wilden niet blijven leuren,’’ zegt Berkienbiograaf Robert van den Ham.

Ook een plek bij Nieuw Galgenwaard -Berkien was een hartstochtelijk fan van de FC- werd afgewezen. Het beeld zou ‘verzuipen’ tussen alle hoogbouw.

In overleg met de kunstenaar, de weduwe van Berkien en de gemeente werd daarna tot het Ledig Erf besloten. Het beeld komt tegenover het Louis Hartlooper Complex bij de bushalte. ,,Het Ledig Erf is dicht bij het Theater aan de Werf bij de Twijnstraat, waar Herman begin jaren ’70 zijn eerste optreden heeft gehad,’’ legt Van den Ham uit.

Ook de beeldhouwer is blij met het Ledig Erf. ,,Berkien komt in een zee van terrassen te staan. Net of hij voor een groot publiek staat te spelen.’’

Het beeld wordt op 11 november, de elfde van de elfde, onthuld om 17.00 uur door burgemeester Aleid Wolfsen en door Inge Hansen, de weduwe van Berkien.