"Het Laatste Nieuws"

STICHTING’ VRIENDEN VAN HERMAN BERKIEN’

http://52061185.nl.strato-hosting.eu – UTRECHT 

 

PERSBERICHT 

 

'HOOFD VAN HERMAN' NAAR FC UTRECHT MUSEUM

 

Beeldend kunstenaar Frans Stelling, verantwoordelijk voor het dinsdag te onthullen standbeeld van Herman Berkien, gunt het ‘hoofd van Herman’ aan het FC Utrecht Museum. Het gaat om de portretstudie die Stelling heeft gebruikt als inspiratie voor het uiteindelijke standbeeld.

 

“Herman hoort bij de FC, en andersom ook. We weten allemaal hoe gek hij was op zijn cluppie, we kennen allemaal zijn liedjes over de FC. Fantastisch dat elke thuiswedstrijd zijn muziek nog wordt gedraaid en iedereen lekker meezingt,” vertelt Robert van den Ham, voorzitter van de stichting ‘Vrienden van Herman Berkien’. “Bovendien hebben we van zowel FC Utrecht als de twee supportersclubs, de Business Associates en de Vrienden van FC Utrecht vanaf het eerste moment alle steun gekregen om het standbeeld voor elkaar te krijgen. Om het buiten bij het stadion te plaatsen zat om er een heleboel redenen helaas niet in, maar in goed overleg met de beeldend kunstenaar krijgt Herman in Galgenwaard alsnog dan een prima plek. In het museum”.

 

Het gaat daarbij om de portretstudie, zie het als een model, dat Frans Stelling heeft gebruikt als inspiratie voor het uiteindelijke standbeeld. Anders gezegd: het gaat om het ‘hoofd van Herman’.  Als het aan Van den Ham ligt, krijgt het op korte termijn een definitieve plek in het FC Utrecht Museum. “Clubarchivaris Remco Neu, ook initiator van het museum, is enthousiast.  En zeker weten dat Herman het prachtig zou hebben gevonden. Ik voel de eerste grap van hem hierover al in de lucht hangen…”

 

Onthulling

 

Inge Hansen en burgemeester Aleid Wolfsen zullen gezamenlijk het standbeeld op dinsdag 11 november om 17.00 uur op de hoek Tolsteegbrug/Tolsteegbarierre (Ledig Erf) onthullen. Vanaf ongeveer 16.45 uur klinkt Herman’s muziek en zijn er toespraken. De ‘Vrienden van Herman Berkien’ nodigen alle Utrechters uit de onthulling bij te wonen en vraagt belangstellenden zoveel mogelijk per fiets/brommer of het openbaar vervoer te komen.