"Het Laatste Nieuws"


Beeld van Herman Berkien op het Ledig Erf onthuld !

Op het Ledig Erf in Utrecht is het beeld onthuld van volkszanger en FC Utrecht-supporter Herman Berkien door burgemeester Aleid Wolfsen en Inge, de weduwe van Berkien.

Het bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Frans Stelling staat op de hoek van de Tolsteegbarrière en de Tolsteegbrug. Dankzij de inspanningen van de stichting Vrienden van Herman Berkien is het beeld tot stand gekomen. Het geld hiervoor werd bijeen gebracht door onder meer sponsors, donaties, de gemeente Utrecht, FC Utrecht, de Vrienden van FC Utrecht, de SupportersVereniging FC Utrecht en True Support.

Het ‘hoofd van Herman’, dat werd gemaakt als inspiratie van het uiteindelijke standbeeld, komt in het FC Utrecht Museum te staan. De kunstenaar schenkt het model aan FC Utrecht. Zoals bekent was Berkien, die drie jaar geleden overleed, een groot FC Utrecht-supporter en maakte hij verschillende liedjes over zijn club.

Trots

FC Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop is er trots op dat de beeltenis van Berkien in het FC Utrecht Museum te bewonderen is. “Herman was iemand die niet alleen was verbonden met de stadscultuur, maar ook zeer betrokken bij de cultuur van FC Utrecht. Je hebt altijd liedjesschrijvers en zangers die verbonden zijn met voetbalclubs. Herman Berkien is FC Utrecht daarbij de absolute nummer één. Doordat hij vele liedjes heeft geschreven die misschien over 100 jaar nog worden gedraaid in het stadion, heeft hij zich tijdloos bij de club gemaakt.”

Het beeld werd onthuld op de elfde van de elfde. Niet alleen het begin van de festiviteiten rond carnaval, maar ook de trouwdatum van Herman en zijn vrouw Inge.

Zie ook: