"Het Laatste Nieuws"


Toespraak burgemeester ter gelegenheid van de onthulling beeld Herman Berkien

Toespraak burgemeester

Gelegenheid: onthulling beeld Herman Berkien

Tijd: dinsdag 11 november 2008, 16.45 uur

Plaats: Ledig Erf, Utrecht 

Toelichting

De Stichting Vrienden van Herman Berkien nam het initiatief tot een standbeeld voor de Utrechtse zanger en cabaretier (1942-2005). FinanciŽn werden bijeengebracht door sponsors, vrienden, gemeente, FC Utrecht inclusief supporters. Maker is Frans Stelling, beeldend kunstenaar en broer van Jos. Je onthult het beeld samen met Berkiens voormalige echtgenote Inge. Muzikale omlijsting: Martin van Doorn (die als eerste het idee had). 

Iedere Utrechter heeft in de stad zijn eigen plekken. Plekken waar je sterker dan elders voelt: dit is je stad. Plekken die verbonden zijn met wat je beleeft. Plekken waar je liefdes en vriendschappen ontmoet en verbreekt. Plekken verbonden met mooie en minder mooie momenten. Buurten, straten, gebouwen, cafťs, terrasjes. Welke, dat  verschilt per persoon. Maar ook plekken die daar - soms zelfs letterlijk - bovenuit stijgen. De Domtoren. De Oude-  of de Nieuwegracht. De Munt. Het Wilhelminapark. De Lauwerecht. Het Veeartsenijterrein. De watertoren in Overvecht. De Klaaskerk. Plekken waar je graag komt, plekken die in je opkomen als je aan Utrecht denkt. Plekken die een licht, soms zelfs nauwelijks voelbaar gevoel van ontroering opwekken. Zelfs als je heel ergens anders rondloopt. Net zoals er Utrechters zijn die bijna vanzelf in je opkomen als mensen die je stad delen of hebben gedeeld, mensen die als het ware je stad personifiŽren Soms waken ze in brons ook  eeuwenlang na hun dood nog  over de stad. Zoals Trijn van Leemput, de eigenzinnige vrouw die het kasteel Vredenburg zelf maar begon af te breken. IEMAND moest het goeie voorbeeld toch geven? Of ze waken al in brons terwijl ze nog springlevend zijn, zoals de onverzettelijke Anton Geesink bij de Jacobikerk. Utrecht is niet alleen een verzameling gebouwen, straten, grachten, pleinen. Niet alleen een verzameling plekken. Utrecht is ook een voortdurend veranderende verzameling mensen. Voor iedereen zijn dat weer andere mensen, maar sommigen steken daar bovenuit. Letterlijk - of figuurlijk, door een talent of eigenschap. Vandaag bewijzen we - op zijn trouwdag - eer aan een man bij wiens naam je, vůůr iets anders, denkt: Utrecht. Een man die furore maakte als cabaretier, schrijver van liedjes, zanger. Op het podium. Op LPsí, op CDís. In het stadion voor zín kluppie en de supporters van dat kluppie. Op een dusdanige manier dat veel mensen hebben gedacht en nog steeds denken: Herman Berkien, dat is Utrecht. Utrecht, dat is Herman Berkien. Zoín man is het waard herinnerd te worden. Midden in zijn stadje, op deze toch al bijzondere plek. En dat is het doel van het beeld van kunstenaar Frans Stelling dat ik vandaag mag onthullen. Herman Berkien kon Utrecht - in voor- en tegenspoed - niet  vergeten. Evenmin zal Utrecht Herman Berkien vergeten.

Klik hieronder voor een korte live sfeer impressie van de onthulling van het beeld van Herman, het filmpje werd door onze webbeheerder Reinier van der Sandt iets lichter gemaakt, omdat deze te donker was.


Burgemeester  Aleid Wolfsen trekt het laken weg.