Stichting Vrienden Van Herman Berkien


 

'Stichting Vrienden van Herman Berkien’ officieel opgericht


De handtekeningen zijn gezet, het is nu allemaal officieel: de ‘Stichting Vrienden van Herman Berkien’ is vrijdag 30 september 2005 officieel opgericht. Het stichtingsbestuur heeft bij Notaris Van Heesen in Nieuwegein een aantal doelen laten vastleggen: het realiseren van een standbeeld, het instandhouden van het gedachtengoed van Herman Berkien en het promoten van de kleinkunst in Utrecht en omstreken. Om die doelen te verwezenlijken gaan we fondsen werven en zouden we ook activiteiten op het gebied van de kleinkunst kunnen gaan organiseren. 

Het stichtingsbestuur bestaat uit Robert van den Ham (voorzitter), Inge Berkien (secretaris/penningmeester) en de algemene leden Ton Klarenbeek, Joanne van Kallen en Ed Soesbergen. Het bestuur gaat zich in eerste instantie richten op de realisatie van het standbeeld en dan vooral op het bijeenkrijgen van voldoende financiën, dat de komende maanden alle aandacht vereist. 

Alle initiatieven die de ‘Stichting Vrienden van Herman Berkien’ neemt, zijn natuurlijk te volgen via deze website.

Inge en Robert tijdens het zetten van de handtekeningen in het notariskantoor, waarmee de stichting een feit werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inge en Robert tijdens het zetten van de handtekeningen in het notariskantoor, waarmee de stichting een feit werd.

persbericht

STICHTING VRIENDEN VAN HERMAN BERKIEN

http://www.hermanberkien.nl 

 

PERSBERICHT 

 

        STANDBEELD HERMAN BERKIEN KRIJGT Z’N PLEK IN 2008 

Het is definitief: komend jaar wordt het standbeeld van Herman Berkien geplaatst. De stichting Vrienden van Herman Berkien heeft de benodigde 25.500 euro bij elkaar en is in nauw overleg met de gemeente Utrecht om de geplande locatie van het bronzen standbeeld definitief te krijgen. 

Direct na het overlijden van de Utrechtse cabaretier/liedjesschrijver Herman Berkien in juni 2005, ontstond het idee om als eerbetoon aan hem én de Utrechtse kleinkunst in het algemeen een standbeeld te realiseren. De stichting Vrienden van Herman Berkien werd opgericht om dat in goede banen te leiden. In Frans Stelling werd de beeldend kunstenaar gevonden die het standbeeld zou gaan maken, via diverse inzamelingsacties, sponsoring en donaties vanuit het bedrijfsleven, alle geledingen rond FC Utrecht en particulieren werd uiteindelijk afgelopen maand het bedrag bijeen gekregen. 

In overleg met de gemeente hebben stichtingsbestuur en kunstenaar Frans Stelling, diverse locaties bekeken waar het standbeeld zijn plek zou kunnen krijgen. Onder meer de Minrebroederstraat (tegenover het stadhuis), Lucas Bolwerk (nabij Stadsschouwburg) en stadion Galgenwaard vielen helaas om uiteenlopende redenen af, waarna in goed overleg is gekozen voor het Ledig Erf/Oudegracht. Daar staat ‘Herman’ in het centrum van zijn stad, staat hij in de directe omgeving van alle plekken waar hij zo graag over zong en is ook altijd veel reuring. De gemeente Utrecht informeert binnenkort de omwonenden van het Ledig Erf/Oudegracht over de voorgenomen plannen het standbeeld van Herman Berkien er in het voorjaar van 2008 te plaatsen om hen in de gelegenheid te stellen daarop te reageren. 

Het stichtingsbestuur heeft bewust voor deze ‘elfde van de elfde’ (vandaag = 11 november 2007) gekozen om dit goede nieuws openbaar te maken. Het is niet alleen het officiële begin van het carnaval waar Herman zo gek op was, het is ook de trouwdatum van Herman en Inge Berkien én de dag waarop in 2005 de biografie verscheen. Dat die datum de nodige aantrekkingskracht heeft, blijkt wel uit de weer toegenomen belangstelling voor het boek (met dvd) over de cabaretier/liedjeszanger dat voor 19,50 euro nog via http://www.hermanberkien.nl te bestellen is. Leuk voor de komende feestdagen!

 

Informatie voor de redactie: 

+ Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Robert van den Ham (0653-545425) voorzitter van de Stichting Vrienden van Herman Berkien, en/of Inge Berkien (0646-167054), weduwe van Herman en tevens lid van het stichtingsbestuur.

+ Bijlage betreft foto1 en foto2 standbeeld.